Wat is integratieve psychotherapie

Wereldwijd zijn er honderden verschillende therapeutische stromingen. Binnen deze stromingen zijn er weer vele behandelmodellen en duizenden technieken uitgedokterd. Enorm verwarrend, want hoe weet je nu of een bepaalde stroming je aanspreekt en de juiste aanpak is voor je probleem? Als reactie op deze vraag is de integratieve psychotherapie ontstaan. Deze stroming gaat namelijk uit van de principes die ten grondslag liggen aan de vele behandelmodellen.

Die grondprincipes hebben te maken met een mensvisie en hoe het nu komt dat iemand lichamelijke en/of psychische symptomen kan krijgen. Om het duidelijk te maken: een klacht of probleem staat niet op zichzelf. Wanneer iemand zich bv steeds maar somber voelt, blijft dat niet alleen een gevoel. De persoon heeft negatieve gedachten, eet slecht of juist veel, slaapt slecht of juist veel, maakt minder afspraken met vrienden, functioneert niet lekker in zijn/haar werk, is opvliegend of gaat juist veel kleding kopen om zich lekkerder te voelen. Zo heeft de klacht dus invloed op vele gebieden van iemands functioneren, van iemands zijn en heeft het geen zin om alleen het gedrag te veranderen, want daarmee verander je nog niet de gevoelens. Daarnaast kan de oorzaak van die somberheid een combinatie zijn van emotionele, mentale, lichamelijke, gedragsmatige, sociale en/of transpersoonlijke factoren.

Samen kijken we naar wat belangrijk voor je is en nemen bovenstaande factoren door. We maken een behandelafspraak en gaan daar doelgericht mee aan de slag.

Integratieve psychotherapie is een kortdurende vorm van therapie. De verzekeraar verstaat hier gemiddeld 5-15 sessies onder. Het kan korter zijn, maar ook langer.


wanneer therapie

wat is relatietherapie